top of page

Οι τρεις λόγοι για να μην μπεις ποτέ εγγυητής στο παιδί σου

  • Εικόνα συγγραφέα: quickanalysisgr
    quickanalysisgr
  • 25 Μαρ
  • διαβάστηκε 3 λεπτά

Έγινε ενημέρωση: 26 Μαρ

Οι γονείς προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά τους, μπορεί να χρειαστεί να υπογράψουν ως εγγυητές σε κάποιο δάνειο τους... και το κάνουν χωρίς δεύτερη σκέψη...



Πριν από λίγες μέρες είδα σε ένα τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων, την εικόνα ενός πατέρα ο οποίος έχανε το σπίτι του από την Τράπεζα, λόγω του ότι υπέγραψε ως εγγυητής σε δάνειο των παιδιών του...τα οποία ήθελαν να λάβουν χρηματοδότηση για να ξεκινήσουν μια επιχείρηση εστίασης αλλά η πιστοληπτική τους ικανότητα δεν πληρούσε τις απαιτήσεις της Τράπεζας.


Η επιχείρηση των παιδιών δεν πήγε σύμφωνα με τις προσδοκίες τους και οδηγήθηκε σε κλείσιμο…τα χρέη όμως παρέμειναν…και ο πατέρας – εγγυητής μην μπορώντας να ανταπεξέλθει στην αποπληρωμή τους κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του και να βρεθεί στον δρόμο.


Είναι μια τραγική ιστορία την οποία έχω δει αρκετές φορές να εκτυλίσσεται στην τραπεζική μου καριέρα.


Παιδιά τα οποία δεν έχουν επαρκή εισοδήματα για να λάβουν δάνειο, στρέφονται προς τους γονείς τους για να μπουν εγγυητές.


Όταν το παιδί ζητάει από τον γονιό του να μπει εγγυητής, η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό του πατέρα και της μητέρας είναι:


«Το παιδί μου θέλει να μπω εγγυητής για να πάρει δάνειο. Να μην βοηθήσω το παιδί μου;»


Και η απάντηση από την πλευρά μου είναι ξεκάθαρη: «ΟΧΙ ΝΑ ΜΗΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ».


Δεν πρέπει να το βοηθήσεις να λάβει δάνειο αν δεν έχει την απαιτούμενη πιστοληπτική ικανότητα, γιατί τα πράγματα μπορούν εύκολα να πάρουν δραματική τροπή για όλη την οικογένεια.

Οι τρεις κάτωθι λόγοι θα σε πείσουν να μην μπεις ποτέ εγγυητής στο παιδί σου.


  1. Το παιδί δεν έχει επαρκές εισόδημα


Όταν το παιδί δεν έχει την κατάλληλη πιστοληπτική ικανότητα προκειμένου να λάβει χρηματοδότηση αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Είτε δεν έχει επαρκές εισόδημα είτε έχει ήδη υψηλό όγκο δανείων με αποτέλεσμα η Τράπεζα να αρνείται να τον χρηματοδοτήσει ξανά.


Εάν λοιπόν θέλει να πάρει στεγαστικό ή καταναλωτικό δάνειο πως θα το αποπληρώσει εάν έχει περιορισμένα εισοδήματα;


Επιπρόσθετα εάν το παιδί μας επιθυμεί να πάρει ένα επιχειρηματικό δάνειο πόσο σίγουροι είμαστε ότι θα πάει καλά η επιχείρηση του και θα μπορέσει να αποπληρώσει την χρηματοδότηση;


Όταν το εισόδημα των παιδιών μας είναι περιορισμένο ή όταν έχουν ήδη αρκετά δάνεια, τότε το ρίσκο αθέτησης εκ μέρους τους είναι πολύ υψηλό.


  1. Ο εγγυητής είναι πληρωτής


Εάν το παιδί δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις, τότε η Τράπεζα θα στραφεί ενάντια του γονιού – εγγυητή.


Σε περίπτωση που ο γονιός - εγγυητής δεν μπορεί με την σειρά του να ανταπεξέλθει στην αποπληρωμή του δανείου, τότε κινδυνεύει η περιουσία του.


Και στο σημείο αυτό μπορεί να λάβει χώρα το οδυνηρό γεγονός που περιγράψαμε στην περίπτωση που σας ανέφερα στην αρχή του άρθρου...να μπει σε διαδικασία πλειστηριασμού η πρώτη κατοικία του γονιού και να χαθεί το πατρικό των παιδιών…είναι πολύ λυπηρό για τους γονείς να χάνουν ότι έφτιαξαν μια ζωή για μια υπογραφή.


Το οικονομικό και ψυχολογικό κόστος είναι πολύ υψηλό.


  1. Διάρρηξη οικογενειακών δεσμών


Συνεχίζοντας από το προηγούμενο σημείο, ο πλειστηριασμός της ακίνητης περιουσίας των γονιών θα δημιουργήσει τριβές μεταξύ των μελών της οικογένειας.

Ο γονιός θα πικραθεί με το παιδί του και το παιδί θα αισθάνεται τύψεις και ενοχές για την οικονομική καταστροφή της οικογένειας.


Το πλέον σημαντικό: Δεν θα υπάρχει το πατρικό σπίτι, οπότε χάνεται η «φωλιά συναισθηματικής ασφάλειας» στην οποία καταφεύγουμε συνήθως σε δύσκολες στιγμές ανεξαρτήτως ηλικίας.


Η οικονομική καταστροφή θα αφήσει ένα ισχυρό στίγμα στις οικογενειακές σχέσεις, οι οποίες το πιθανότερο είναι να μην επιστρέψουν ποτέ στην πρότερη κατάσταση ηρεμίας.


Αγαπητοί γονείς


Μερικές φορές ένα δύσκολο ΟΧΙ είναι πολύ καλύτερο από ένα εύκολο ΝΑΙ

Комментарии


NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest

Let me know what's on your mind

Thanks for submitting!

© 2023 by Turning Heads. Proudly created with Wix.com

bottom of page