top of page

Όσο τα εταιρικά αποτελέσματα είναι καλά... τα μίνι sell offs στα Χρηματιστήρια δεν μας ανησυχούν

Οκτώ στις δέκα αμερικανικές εταιρείες του δείκτη S&P 500 έχου ανακοινώσει αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών


Αρνητικοί πρωταγωνιστές της εβδομάδας ήταν οι μετοχές της Tesla (-10,03%) και της Google (-7,57%), οι οποίες ανακοίνωσαν αποτελέσματα β' τριμήνου 2024.


Η Tesla προβλημάτισε λόγω των μειωμένων πωλήσεων οχημάτων αλλά είχε αυξημένα έσοδα από υπηρεσίες με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να είναι αυξημένες σε σχέση με τα αντίστοιχα αποτελέσματα του β' τριμήνου 2023. Η μεγάλη πτώση της μετοχής είναι δικαιολογημένη λόγω της αυξημένης ανησυχίας για τις πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά και λόγω του πολύ υψηλού P/E (Price of share/ Earnings per share) το οποίο ανέρχεται στο 61,74.


Πόσο φυσιολογικό είναι μια εταιρεία που παράγει ετήσια κέρδη 15 δις δολάρια να έχει κεφαλαιοποίηση 702 δις δολάρια;


Η πτώση της Google είναι αδικαιολόγητη βάσει οικονομικών μεγεθών καθώς τα αποτελέσματα β' τριμήνου 2024 ήταν πολύ καλύτερα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο τόσο σε επίπεδο πωλήσεων (+14%) όσο και σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας (+28%).


Με αφορμή τα αποτελέσματα των δύο ανωτέρω εταιρειών άνοιξε η συζήτηση στους χρηματιστηριακούς διαδρόμους σχετικά με τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης και τις προσδοκίες που αυτή δημιούργησε.


Αυτοί οι προβληματισμοί οδήγησαν σε ένα μίνι sell off σε επιλεγμένες τεχνολογικές μετοχές. Τέτοιες κινήσεις όμως στο ταμπλό δεν επηρεάζουν την γενικότερη θετική εικόνα των αποτελεσμάτων β' τριμήνου 2024, όπου οι περισσότερες επιχειρήσεις εμφανίζουν πολύ καλές επιδόσεις.


Η εβδομάδα έκλεισε θετικά για τους περισσότερους χρηματιστηριακούς δείκτες αλλά χωρίς δραματικές ανοδικές εξάρσεις.


Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης έκανε ένα ακόμη μικρό βηματάκι προς τις 1.500 μονάδες κλείνοντας της Παρασκευή στις 1.469 μονάδες.


Ο Γερμανικός Δείκτης DAX άγγιξε πάλι το +10% από την αρχή της χρονιάς
Ο Γερμανικός Δείκτης DAX άγγιξε πάλι το +10% από την αρχή της χρονιάς

Ομόλογα


Όσο δεν έχουμε νέα από τις Κεντρικές Τράπεζες, τόσο δεν θα έχουμε κινητικότητα στις αγορές ομολόγων. Την τρέχουσα εβδομάδα οι αποδόσεις κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με αυτά της προηγούμενης.


Το euribor τριμήνου έπεσε ελαφρώς στο 3,65%.


Στην Ιταλία παρατηρούμε αποκλιμάκωση των αποδόσεων
Στην Ιταλία παρατηρούμε αποκλιμάκωση των αποδόσεων






3 Comments


Guest
Jul 28

Επιδερμική η ανάλυση για τις ξένες μετοχές έρχεται πολύ πόνος στο NASDAQ

Like
Guest
Jul 29
Replying to

Χίλιες φορές Μυτιληναίος στα 7 ευρώ πριν λίγα χρόνια παρά αγορά δεικτών. Η τελευταία 10ετια χαρακτηρίστηκε από US exceptional ism αυτό δε σημαίνει ότι θα συνεχίσει το ίδιο βιολί. There have been decades where US shares returned 0 or negative. Χαιρετίζω τις αναφορές σας ότι μπήκατε πρόσφατα σε σε ελληνικά χαρτιά που παραμένουν φθηνά αλλά πού ήσασταν όταν οι αποτιμήσεις were banging the table? Για να μη θυμηθώ επί ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΗ κάτω από 2 ευρώ...

Like
NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page