top of page

Πιστωτικές κάρτες ... είμαστε οι ακριβότεροι στην Ευρώπη;

Από την δεκαετία του '90 όταν οι Έλληνες καταναλωτές άρχισαν να χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες για τις αγορές τους, υπήρχαν διαρκώς παράπονα για τα υψηλά επιτόκια.

Επίσης σημαντικές διαμαρτυρίες δέχονταν τα τραπεζικά στελέχη για τα έξοδα που συνοδεύουν τις κάρτες όπως η ετήσια συνδρομή, η οποία ειδικά σε πιστωτικές με μικρά όρια αποτελεί μια διόλου ευκαταφρόνητη δαπάνη.


Για παράδειγμα μια πιστωτική κάρτα με όριο 1.000€ και επιτόκιο 15%, εάν χρεώνει και 30€ ετήσια συνδρομή τότε ουσιαστικά το επιτόκιο της αυξάνεται σε 15% + 3% (30€/1.000€) = 18%.


Εάν σε αυτό το ποσό συνυπολογίσουμε και την ασφάλεια κάρτας τότε εύκολα καταλαβαίνουμε ότι η πιστωτική ακόμα και να μην χρησιμοποιηθεί έχει υψηλά πάγια έξοδα.


Τι γίνεται όμως στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης; Έχουν παρόμοια υψηλά επιτόκια με την Ελληνική Τραπεζική αγορά ή χρεώνουν λιγότερο τους καταναλωτές;


Την απάντηση θα μας την δώσει η καθ' ύλην αρμόδια εποπτική αρχή που δεν είναι άλλη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι χώρες Αυστρία, Ιρλανδία, Γαλλία και Ολλανδία δεν έχουν στοιχεία λόγω του ότι οι αντίστοιχες Κεντρικές Τράπεζες συμψηφίζουν τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών με αυτά των καταναλωτικών δανείων και των overdraft

Στον παραπάνω πίνακα βλέπουμε ότι το μέσο επιτόκιο των πιστωτικών καρτών στην Ελλάδα είναι 16,31%, πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που είναι 15,99%. Αν παρατηρήσουμε όμως καλύτερα τον πίνακα κατάταξης θα δούμε ότι η χώρα μας είναι σχεδόν στην μέση αυτού με χρεώσεις χαμηλότερες σε σχέση με την Ισπανία και την Πορτογαλία αλλά και τις χώρες της Βαλτικής και την Σλοβακία.


Τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών είναι πολύ υψηλά στην πλειοψηφία των χωρών της Ευρωζώνης και θεωρούνται γενικά τα πιο ακριβά δάνεια.


Στις Η.Π.Α. το μέσο επιτόκιο πιστωτικών καρτών ανέρχεται στο 20,4%!!!

Στην χώρα μας οι καταναλωτές τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να αποφύγουν τα υψηλά επιτόκια που χρεώνουν οι Τράπεζες χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες κυρίως για αγορές με άτοκες δόσεις. Πλέον οι περισσότερες επιχειρήσεις σε κλάδους όπως οι ασφάλειες, το λιανικό εμπόριο ενδυμάτων & υποδημάτων, οι αλυσίδες καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών, τα πρατήρια υγρών καυσίμων αλλά και το Δημόσιο δέχονται άτοκες δόσεις στις πληρωμές τους.


Οι επιχειρήσεις όμως πότε πληρώνονται; Πρέπει να περιμένουν να πληρωθούν μήνα - μήνα;

Οι τράπεζες προσφέρουν προγράμματα προεξόφλησης άτοκων δόσεων τα οποία έχουν συνήθως επιτόκια πολύ χαμηλά, κάτω του 5%. Δηλαδή έστω για παράδειγμα ότι θέλω να βάλω πετρέλαιο θέρμανσης αξίας 1.000€ σε 10 άτοκες δόσεις. Το πρατήριο υγρών καυσίμων που ήδη έχει πληρώσει στο διυλιστήριο το πετρέλαιο που μου διαθέτει έχει δύο επιλογές. Είτε θα λαμβάνει κάθε μήνα 100€ για 10 μήνες είτε μέσω της προεξόφλησης άτοκων δόσεων θα λάβει από την Τράπεζα ποσό περίπου 960€ άμεσα και τα υπόλοιπα 40€ θα αφορούν τους τόκους του προγράμματος.


Ένας άλλο τρόπος που χρησιμοποιούν οι πελάτες των Τραπεζών προκειμένου να μην επιβαρύνονται με τα υψηλά επιτόκια των πιστωτικών τους καρτών είναι να ενεργοποιήσουν πάγια εντολή ολικής εξόφλησης. Αυτό σημαίνει ότι στην λήξη της προθεσμίας πληρωμής του λογαριασμού της πιστωτικής κάρτας, θα τραβηχτεί όλο το οφειλόμενο ποσό χωρίς να έχει χρεωθεί κανένας τόκος.


Επανερχόμενοι λοιπόν στο ερώτημα του τίτλου του άρθρου η απάντηση είναι όχι δεν είμαστε οι ακριβότεροι στην Ευρώπη... αν και θα ήταν βέβαια καλύτερα να ακολουθούσαμε τους αδελφούς Κυπρίους οι οποίοι έχουν πιστωτικές κάρτες με επιτόκιο 5 μονάδες χαμηλότερα...









Comments


NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page