top of page

Τι συμβαίνει με την First Republic Bank;

Η 14η Τράπεζα των Η.Π.Α. έχασε μέσα σε ένα τρίμηνο το 40% των καταθέσεων της από αναλήψεις πελατών

First Republic Bank branch
Πηγή: https://www.facebook.com/FirstRepublic

Πιο συγκεκριμένα μέσα σε ένα τρίμηνο οι πελάτες της First Republic Bank έκαναν αναλήψεις ύψους 72 δις $ με αποτέλεσμα αυτές να μειωθούν στα 104 δις $ από 176 δις $ στις 31 Δεκεμβρίου 2022.


Η First Republic Bank είναι μια νέα σχετικά Τράπεζα η οποία ιδρύθηκε το 1985 και κατάφερε μέσα σε 38 χρόνια να είναι μια από τις 20 μεγαλύτερες των Η.Π.Α.


Δραστηριοποιούμενη σε επτά μόλις πολιτείες και με 85 μόνο καταστήματα έχει ενεργητικό 232 δις $ με καταθέσεις 104 δις $ και δάνεια 173 δις $.

key economic indicators First Republic Bank
Βασικά στοιχεία ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσης της Τράπεζας

Βλέποντας τα βασικά στοιχεία του ισολογισμού με ημερομηνία 31/12/2022 παρατηρούμε ότι πρόκειται για μία "νοικοκυρεμένη" τράπεζα με δείκτη δάνεια προς καταθέσεις στο 95% και πολύ χαμηλό ποσοστό σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια (0,08%).


Τι συνέβη όμως και οδηγηθήκαμε στο bank run;


Αν ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στους τόκους που πληρώνει η Τράπεζα για τις καταθέσεις της, θα διαπιστώσουμε ότι μέσα σε ένα τρίμηνο σχεδόν διπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 970 εκατ. δολάρια για το Α' τρίμηνο του 2023 από 520 εκατ. δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο.


Αυτό οφείλεται στην σημαντική αύξηση των επιτοκίων των καταθέσεων και ειδικότερα των προθεσμιακών καταθέσεων (certificates of deposits).


Παράλληλα όμως παρατηρούμε ότι δεν αυξήθηκαν με τον ίδιο ρυθμό και τα έσοδα από τόκους γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μεγάλο μέρος των δανείων αφορούν χρηματοδοτήσεις με χαμηλό σταθερό επιτόκιο.


Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, πολλά δημοσιεύματα άρχισαν να αναφέρουν την First Republic Bank ότι ίσως είναι η επόμενη Τράπεζα που θα καταρρεύσει και όπως γνωρίζουμε, πολλές φορές αρκεί ένα και μόνο δημοσίευμα για να καταστρέψει την φήμη μιας Τράπεζας και ταυτόχρονα να εξαϋλώσει την εμπιστοσύνη των πελατών προς αυτή.


Οι μαζικές αναλήψεις καταθέσεων μέσα στον Μάρτιο, δημιούργησαν ένα μεγάλο κενό ρευστότητας και οδήγησαν την Τράπεζα να στραφεί σε short term χρηματοδότηση από την Federal Reserve για την κάλυψη του. Λόγω όμως των συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων από την Fed, η μορφή αυτή χρηματοδότησης έχει επιτόκιο που αγγίζει το 5%.


Η First Republic Bank δανείστηκε 80 δις $ από την Fed πράγμα που σημαίνει ότι μέσα σε ένα χρόνο θα πρέπει να πληρώσει μόνο για τόκους 4 δις δολάρια!!!

Πως θα λυθεί το πρόβλημα;


Το πρόβλημα αυτό πρέπει να επιλυθεί πριν ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα καθώς είδαμε την τιμή της μετοχής της First Republic Bank να κλείνει την Παρασκευή στα 3,51$ από 121,89$ την 31η Δεκεμβρίου 2022!!! Έχει απωλέσει δηλαδή το 97% της αξίας της.


Η λύση που αναζητείται είναι η εύρεση κάποιου αγοραστή για την Τράπεζα, σε διαφορετική περίπτωση θα ακολουθηθεί το μοντέλο της Silicon Valley Bank για να προστατευθούν οι καταθέτες (ασφαλισμένοι και μη).


Όπως αναφέραμε ήδη, η Κεντρική Τράπεζα των Η.Π.Α. δάνεισε 80 δις δολάρια στην First Republic Bank ενώ και ένα consortium από ανταγωνίστριες Τράπεζες κατέθεσαν περίπου 30 δις δολάρια για να στηρίξουν την Τράπεζα.










Yorumlar


NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page