top of page

Αφήστε τους άλλους να περιμένουν την ύφεση...ήδη περιμένουν 15 χρόνια...

Στο μεταξύ ο S&P 500 βρίσκεται μια ανάσα από το +20% από την αρχή του έτους, ενώ ο Dow Jones ξεπέρασε το +10%.

Από το δεύτερο εξάμηνο του 2009 οι οικονομίες του κόσμου άρχισαν να σταδιακά να ανακάμπτουν μετά την μεγάλη ύφεση που προκάλεσε η Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2007-2009. Συνακόλουθα ξεκίνησαν και οι χρηματιστηριακοί δείκτες να ανεβαίνουν δειλά - δειλά στην αρχή αφού προηγουμένως είχαν καταρρεύσει χάνοντας και πάνω από 50% της αξίας τους.


Πριν 15 χρόνια λοιπόν που ξεκίνησε η ανάκαμψη, είχε δημιουργηθεί "νοητά" και μια ομάδα δημοσιογράφων, αναλυτών και επενδυτών οι οποίοι ισχυριζόντουσαν ότι η ανοδική αντίδραση των αγορών είναι προσωρινή και ότι τα επόμενα χρόνια αναμένονται περισσότερες χρεοκοπίες εταιρειών και επαναφορά της ύφεσης στις οικονομίες.


Αγνοώντας το γεγονός ότι ήδη από το 2010 τα μακροοικονομικά μεγέθη των οικονομιών και τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων επιχειρήσεων βελτιώνονταν συνεχώς, εξακολουθούσαν να κινδυνολογούν.


Αυτό συνεχίστηκε καθ' όλη την διάρκεια της δεκαετίας του 2010 και συνεχίζεται την δεκαετία του 2020.


Αποτέλεσμα;


Τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Η.Π.Α. έχουν ανεβεί τουλάχιστον 7 φορές σε σχέση με τα επίπεδα του 2009, οπότε και τελείωσε η μεγάλη Χρηματοοικονομική Κρίση...και οι επενδυτές που ανέμεναν τα χειρότερα έχουν χάσει μια 15ετία μεγάλης ανόδου των μετοχικών αξιών περιμένοντας απλά να έρθει ξανά η οικονομική κρίση και η ύφεση...


Και αν έρθει η ύφεση;


Όταν η ανάπτυξη περάσει σε αρνητικό έδαφος (κάτι που θα είναι φυσιολογικό γιατί έτσι λειτουργεί ο οικονομικός κύκλος) όλοι αυτοί που περιμένουν την κρίση για να επενδύσουν, δεν θα αγοράσουν ούτε μία μετοχή γιατί τότε θα περιμένουν να έρθει το τέλος του κόσμου. Ο φόβος θα τους κρατάει πάντα έξω από τις αγορές.


Σκεφθείτε όμως το σενάριο να μπει η Αμερικανική οικονομία σε βαθιά ύφεση...έστω λοιπόν ότι καταρρέει ο S&P 500 κατά 50%...με βάση λοιπόν το κλείσιμο της Παρασκευής (5.702 μονάδες) θα πρέπει να προσγειωθεί στις 2.851 μονάδες...θα γυρίσει δηλαδή στα επίπεδα του 2020 τα οποία είναι 4 φόρες πάνω από το κλείσιμο της 9ης Μαρτίου 2009 όταν ο S&P 500 έκλεισε στο αποκορύφωμα της πτώσης του στις 680 μονάδες!!!


Πάμε λοιπόν στο σήμερα όπως το βιώνουν οι ενεργοί επενδυτές. Μετά την πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την Κεντρική Τράπεζα των Η.Π.Α., οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 σημείωσαν νέα ιστορικά υψηλά. Πλέον πολλοί αναλυτές μιλούν για κλείσιμο του S&P 500 μέχρι το τέλος της χρονιάς στις 6.000 μονάδες.

Οι Ευρωπαϊκές αγορές υστέρησαν σε αποδόσεις και αυτήν την εβδομάδα σε σχέση με τις Αμερικανικές
Οι Ευρωπαϊκές αγορές υστέρησαν σε αποδόσεις και αυτήν την εβδομάδα σε σχέση με τις Αμερικανικές

Αγορές ομολόγων


Στις αγορές των ομολόγων είχαμε πωλήσεις με αποτέλεσμα να ανεβούν ελαφρώς οι αποδόσεις. Το Ισπανικό και το Γαλλικό 10ετές πλησίασαν το threshold του 3% ενώ το αντίστοιχο Ελληνικό έκλεισε στο 3,21%.


Στο μέτωπο των επιτοκίων το euribor τριμήνου παρέμεινε κάτω από το 3,5% κλείνοντας την Παρασκευή στο 3,43%.

Οι αποδόσεις των 10ετών εκδόσεων ανέβηκαν ελαφρώς την εβδομάδα που μας πέρασε.
Οι αποδόσεις των 10ετών εκδόσεων ανέβηκαν ελαφρώς την εβδομάδα που μας πέρασε.

Comments


NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page