top of page

Τι θα υπάρχει μετά από 20 χρόνια; (μέρος 1)

Σκέφτεσαι να επενδύσεις ένα μέρος των αποταμιεύσεων σου με μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα σε μετοχές καταξιωμένων εταιρειών με υψηλή μερισματική απόδοση.



Εάν σου λέγαμε όμως ότι ο μέσος όρος ζωής των εισηγμένων επιχειρήσεων έχει μειωθεί δραματικά, θα άλλαζες κάτι στον επενδυτικό σου ορίζοντα;


Η απάντηση δεν είναι ούτε εύκολη ούτε κλειστού τύπου (ναι ή όχι). Ας ξεκινήσουμε την ανάλυση με τα τρέχοντα δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με έρευνα της Ελβετική Τράπεζας Credit Suisse , την οποία παρουσίασε το CNBC, ο μέσος χρόνος ζωής των εταιρειών που ανήκουν στον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 (ο δείκτης με τις 500 μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες) είναι μικρότερος από τα 20 χρόνια. Την δεκαετία του 1950 ο αντίστοιχος χρόνος ζωής ήταν 60 χρόνια!


Οπότε το να επενδύσεις σε μια καλή εταιρεία με χρονικό ορίζοντα 20 χρόνων, χωρίς να την παρακολουθείς και απλά να λαμβάνεις τα μερίσματα δεν είναι μια σοφή επενδυτική κίνηση.


Γιατί όμως οι εισηγμένες εταιρείες έχουν τόσο μικρό κύκλο ζωής;


Ο κυριότερος λόγος είναι η ραγδαία αύξηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων. Όταν μια εταιρεία εξαγοράζεται βγαίνει από το χρηματιστήριο (delisted) και συνεχίζει πλέον την λειτουργία της σε έναν νέο οργανισμό.

Επίσης η συγχώνευση της εταιρείας στην οποία έχουμε επενδύσει, με μια άλλη εισηγμένη μέσω ανταλλαγής μετοχών και η "δημιουργία" μιας νέας μετοχής μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις αποδόσεις μας είτε θετικά είτε και αρνητικά.


Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας αφορά την χρεωκοπία εταιρειών που δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν στην τεχνολογία της εποχής ή που τα προϊόντα τους εξαφανίστηκαν από νέας τεχνολογίας υποκατάστατα. Οι νέες τεχνολογικές εταιρείες έχουν "διώξει" από τον S&P 500 πολλές παλαιές κραταιές επιχειρήσεις ή τις έχουν οδηγήσει στην χρεωκοπία.

Από τις 30 εταιρείες που απαρτίζουν τον χρηματιστηριακό δείκτη Dow Jones το 2023, οι 17 ήταν συστατικά στοιχεία του δείκτη και πριν από 20 χρόνια.


Εάν δούμε το μείγμα των κλάδων που συμμετείχαν στον δείκτη στις αρχές του 2000 και το συγκρίνουμε με το 2023 θα δούμε θεμελιώδεις αλλαγές. Εταιρείες από τον χρηματοοικονομικό και ασφαλιστικό κλάδο, από τους κλάδους πληροφορικής, ημιαγωγών και λειτουργικών συστημάτων έχουν αντικαταστήσει τις παραδοσιακές αμερικανικές βιομηχανίες. Και αυτό αποτυπώνει την μετατροπή των Η.Π.Α. από μια μεταποιητική οικονομία σε μια οικονομία των υπηρεσιών. Οι Η.Π.Α, στα πλαίσια του ελεύθερου εμπορίου, της παγκοσμιοποίησης και της αξιοποίησης των φθηνών εργατικών χεριών μετέφεραν την βιομηχανική τους παραγωγή σε τρίτες χώρες. Μεγάλο μέρος της παραγωγής των βιομηχανικών εταιριών του Dow Jones όπως η Nike, η Apple και η Coca Cola παράγεται σε τρίτες χώρες και όχι σε αμερικανικό έδαφος.


Τα τελευταία χρόνια οι Η.Π.Α. προσπαθούν να αντιστρέψουν αυτήν την τάση και να δώσουν πάλι την χαμένη αίγλη στην εγχώρια βιομηχανία τους αλλά αυτό θα το εξετάσουμε σε επόμενο άρθρο.

Αν είμαι μακροπρόθεσμος επενδυτής, ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας που πρέπει να επενδύσω τις αποταμιεύσεις μου;


Η καλύτερη μακροπρόθεσμη επένδυση είναι σε established (καθιερωμένες) μεγάλες εταιρείες οι οποίες διαχρονικά δίνουν μερίσματα με χρονικό ορίζοντα επένδυσης 10 χρόνια.

Και όταν λέμε 10 χρόνια, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα πουλήσουμε όλα στο χρονικό αυτό σημείο. Απλά στα 8 - 10 χρόνια από την στιγμή της επένδυσης θα πρέπει να αξιολογήσουμε ξανά το χαρτοφυλάκιο μας και να χαράξουμε την στρατηγική της νέας δεκαετίας.


Την σύγχρονη όμως εποχή, καλό είναι κάθε χρόνο να κάνουμε μια μίνι αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου μας. Αυτό σημαίνει να απαντήσουμε στις κάτωθι ερωτήσεις.

- Ποιες μετοχές του χαρτοφυλακίου μου δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα την τρέχουσα χρονιά;

- Για ποιο λόγο;

- Είναι κάτι συγκυριακό οπότε να διακρατήσω τις μετοχές των συγκεκριμένων εταιρειών; Ή οφείλεται σε πτώση της αποδοτικότητας της επιχείρησης λόγω του ότι τα προϊόντα της θεωρούνται πλέον ξεπερασμένα; Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να πουλήσω τις μετοχές που υπο-απέδωσαν και να αγοράσω καινούργιες με καλύτερες αναπτυξιακές προοπτικές;


Ποιες μετοχές να διαλέξω για να δημιουργήσω το 10ετές χαρτοφυλάκιο μου;


Η επιλογή των μετοχών που θα διαλέξεις για το stock portfolio (μετοχικό χαρτοφυλάκιο) της επόμενης δεκαετίας, του οποίου βασικός στόχος είναι να σου παρέχει ένα σταθερό ετήσιο εισόδημα από μερίσματα (passive dividend income) δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.


Καταρχάς θα πρέπει να σκεφτείς σε ποιους κλάδους επιθυμείς να επενδύσεις και για ποιον λόγο. Οι κλάδοι που θα επιλέξεις θα πρέπει να έχουν προοπτική ανάπτυξης και να μην φοβάσαι αν θα ξεπεραστούν ή αν θα παρακμάσουν λόγω της έλευσης μιας νέας τεχνολογίας.


Στην φάση της επιλογής μπορείς να λάβεις πολλές σημαντικές πληροφορίες, μέσα από τις δεκάδες εκθέσεις - αναλύσεις των επενδυτικών οίκων, που δημοσιεύονται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.


Χρήσιμο θα ήταν να απευθυνθείς και σε ένα επαγγελματία οικονομολόγο - σύμβουλο επενδύσεων ο οποίος βάσει των αναγκών σου θα σε οδηγήσει στα κατάλληλα και επικερδή επενδυτικά μονοπάτια.


Μπορείς όμως να κοιτάξεις γύρω σου και να εμπιστευτείς το ένστικτο και την παρατήρηση σου.


Και να απαντήσεις σε ένα ερώτημα το οποίο στην συνέχεια θα σε οδηγήσει στον επαγγελματία χρηματιστή για να αγοράσεις μετοχές των κλάδων που θα επιλέξεις. Το ερώτημα αυτό είναι...


Τι θα υπάρχει μετά από 20 χρόνια;

Θα μείνετε έκπληκτοι πως μέσα από πολύ απλοϊκές σκέψεις θα οδηγηθούμε σε προτεινόμενους κλάδους επενδύσεων οι οποίοι θα μας προσφέρουν την ασφάλεια που ζητάει ένας μακροπρόθεσμος επενδυτής που στοχεύει σε παθητικό εισόδημα (passive income).


Η συνέχεια στο δεύτερο μέρος που θα ακολουθήσει σε λίγες μέρες...







Comments


NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page