top of page

Ψυχολογία αγοράς: Δύο πτωτικές μέρες αρκούν για να φέρουν οι επενδυτές την καταστροφή

Τις τελευταίες δύο μέρες είχαμε έντονη πτώση στα χρηματιστήρια και οι προφητείες για την καταστροφή του καπιταλισμού επανήλθαν.



Ο Ιαπωνικός δείκτης στις δύο τελευταίες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις έχασε περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες και τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν απώλειες περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες.


Στις ΗΠΑ ο S&P 500 είχε χθες απώλειες 1,37% ενώ την ώρα που γράφεται το άρθρο, ο δείκτης προσεγγίζει τις 5.300 μονάδες με απώλειες 2,47%.


Ξαφνικά πολλοί φίλοι μου επενδυτές άρχισαν να με παίρνουν τηλέφωνο και να μου λένε ότι "τώρα αρχίζει η μεγάλη ύφεση", "τώρα ξεκινάει η μεγάλη πτώση", "τώρα θα σκάσει η φούσκα".


Τους προηγούμενους μήνες που οι αγορές έπιαναν ιστορικά υψηλά, οι ίδιοι επενδυτές ήταν λυπημένοι που δεν είχαν ανέβει στο τρένο της ανόδου.


Οι ανωτέρω αντιδράσεις είναι συνηθισμένο φαινόμενο της "ψυχολογίας" της αγοράς. Ο ενθουσιασμός και η απογοήτευση εναλλάσσονται πολύ γρήγορα.


Γιατί λοιπόν πέφτουν οι αγορές;


Τις δύο τελευταίες μέρες δεν συνέβη οικονομικά κάτι το συγκλονιστικό το οποίο να πυροδοτήσει αυτό το μίνι sell off.


Η Αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό άνω του 2,5%...τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου που έχουν ανακοινώσει οι εισηγμένες στην Wall Street εταιρείες είναι πολύ καλά και αναμένεται να έχουμε φέτος ανάπτυξη κερδών άνω του 10%...ο πληθωρισμός έχει σταθεροποιηθεί στο 3%...η ανεργία ανέβηκε ελαφρώς τον Ιούλιο στο 4,3% από 4,1% τον προηγούμενο μήνα.


Τα ανωτέρω δεδομένα δεν αποτελούν προάγγελο οικονομικής κατάρρευσης στις Η.Π.Α.


Ο κεντρικός τραπεζίτης κος Τζερόμ Πάουελ, κάνει εξαιρετική δουλειά στο τιμόνι της Federal Reserve, έχοντας επιλέξει ένα επίπεδο επιτοκίων (5,25% - 5,50%) το οποίο ήταν ακριβώς to the point, καθώς βοήθησε στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού χωρίς να οδηγήσει σε ύφεση την οικονομία της υπερδύναμης.


Οι αγορές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά και είναι λογικό να υπάρχει profit taking...φουσκωμένες αποτιμήσεις υπάρχουν, αλλά βρίσκονται κυρίως στις μετοχές νέας τεχνολογίας...οι περισσότερες μετοχές έχουν λογικές αποτιμήσεις και δεν παρατηρούνται υπερβολές του παρελθόντος.


Το μεγαλύτερο ρίσκο που έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο blog είναι οι προεδρικές εκλογές στις Η.Π.Α. καθώς η Αμερικανική κοινωνιά είναι βαθιά διχασμένη και ο κίνδυνος εμφυλίου πολέμου είναι ορατός.


Κάτι τέτοιο θα έφερνε χάος όχι μόνο στις Η.Π.Α. αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.


Τέλος όσον αφορά τα γεωπολιτικά γεγονότα στην Μέση Ανατολή, θεωρώ ότι ακόμη και εάν ξεσπάσει περιφερειακός πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δεν θα επηρεαστούν σημαντικά οι αγορές.


Καλό βράδυ & καλό Σαββατοκύριακο...και να θυμάστε ότι οι έντονες πτώσεις στις αγορές δημιουργούν ευκαιρίες σε επιμέρους μετοχές που μπορούν να αποφέρουν πολύ υψηλά κέρδη σε μικρό χρονικό διάστημα.







Comments


NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page