top of page

Η Φρανκφούρτη έκλεισε στο -4,11%

Μεγάλες απώλειες για τα χρηματιστήρια την εβδομάδα που μας πέρασε

Πανικός επικράτησε στις συνεδριάσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής, με αποτέλεσμα οι χρηματιστηριακοί δείκτες να κλείσουν βαθιά στο κόκκινο.



Ειδικά στην Γερμανία και την Γαλλία οι εβδομαδιαίες απώλειες άγγιξαν το 4% ενώ στις Η.Π.Α. οι δείκτες έχασαν περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες.


Όπως αναφέραμε και στο άρθρο της Παρασκευής , δεν υπήρξε κάποιο οικονομικό ή γεωπολιτικό γεγονός το οποίο να πυροδότησε τις πωλήσεις μετοχών από τους επενδυτές.


Είναι πολύ φυσιολογικό μετά από μια bull market σχεδόν 15 ετών να υπάρχουν ρευστοποιήσεις. Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι πριν από 15 χρόνια ο S&P 500 ήταν στις 735 μονάδες και σήμερα είναι 6 φορές πάνω από εκείνη την τιμή. Επίσης είναι σε υπερδιπλάσια τιμή σε σχέση με το 2020.


Στον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών είχαμε συγκρατημένες πωλήσεις και δεν παρατηρήθηκαν φαινόμενα mini sell off όπως στο εξωτερικό. Η Ελληνική αγορά διατηρεί ακόμα διψήφια ετήσια απόδοση παραμένοντας στα κορυφαία χρηματιστήρια σε αποδόσεις για το 2024.


Οι συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας θα δείξουν αν έχουμε μπει σε βραχυπρόθεσμο καθοδικό κανάλι ή αν οι αγορές έκαναν ένα push back προκειμένου να κατακτήσουν νέα ιστορικά υψηλά.


Σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που έφυγαν από τις μετοχές πήγαν στα ομόλογα όπου είχαμε σημαντική αύξηση των τιμών και απότομη αποκλιμάκωση των αποδόσεων.


Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η απόδοση του Αμερανικού δεκαετούς ομολόγου έσπασε ορμητικά το threshold του 4% και έκλεισε στο 3,79%, ένα επίπεδο που είχε να δει από το περσινό καλοκαίρι.


Στο μέτωπο των επιτοκίων, το euribor τριμήνου έκλεισε στο 3,62% και ελπίζουμε (με την βοήθεια και της ΕΚΤ) να συνεχίσει την πτωτική πορεία των τελευταίων μηνών προκειμένου να ανακουφιστούν περαιτέρω οι δανειολήπτες.


Σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα δεκαετή ομόλογα των ανεπτυγμένων χωρών
Σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα δεκαετή ομόλογα των ανεπτυγμένων χωρών








Comments


NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page