Οι 5 ταινίες που πρέπει οπωσδήποτε να δει ένας οικονομολόγος
Πρόκειται για ταινίες οι οποίες θα έπρεπε να είναι στο πρόγραμμα σπουδών των οικονομικών σχολών!!!
Στην ταινιοθήκη του Hollywood δεν υπάρχουν πολλές ταινίες με financial θέματα, αλλά όσες έχουν βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες ήταν εξαιρετικές και θα έπρεπε να προβάλλονται και να αναλύονται στα πλαίσια των σπουδών στις οικονομικές σχολές των πανεπιστημίων.
Ξεκινάμε αμέσως την παρουσίαση των 5 ταινιών που ξεχωρίσαμε και αναμένω τα σχόλια σας για τις ταινίες του άρθρου ή για ταινίες που προτείνετε να εντάξουμε σε νέο post!!!
Wall Street (1987)
Η ταινία επιτομή των financial movies την οποία κάθε χρηματιστής της Wall Street έχει δει τουλάχιστον μία φορά.
Προσωπικά είναι η αγαπημένη μου ταινία και σίγουρα την έχω δει πάνω από 10 φορές!
Ο πρωταγωνιστής Michael Douglas ενσαρκώνει τον επενδυτή Gordon Gekko, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ενός fund στην Νέα Υόρκη και θέλει να επενδύει μόνο στα... σίγουρα χωρίς ρίσκο!
Πως το πετυχαίνει αυτό; Με κάτι παράνομο αλλά διαχρονικά αποδοτικότατο..."εσωτερική πληροφόρηση" ή στα αγγλικά το γνωστό μας inside information!!!
Την πόρτα του Gordon Gekko χτυπάει ο νεαρός χρηματιστής Bud Fox, ο οποίος είναι μεγάλος θαυμαστής του και εργάζεται σε μια μικρή χρηματιστηριακή την Jackson Steinem & Co. Ο νεαρός Bud Fox καταφέρνει να εντυπωσιάσει τον Gordon Gekko και να τον κάνει πελάτη του. Έτσι ξεκινάει μια συνεργασία στην οποία ο επενδυτής Gordon Gekko ζητάει από τον χρηματιστή του συνεχώς νέες πληροφορίες για εταιρείες στις οποίες θέλει να επενδύσει.
Ο Bud Fox χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο γνωριμιών που έχει χτίσει και φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να παρακολουθήσει ανταγωνιστές και εταιρείες - στόχους εξαγοράς, δίνει συνεχώς εσωτερική πληροφόρηση η οποία είναι παράνομη και τιμωρείται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με αφαίρεση άδειας χρηματιστή.
Οι δουλειές πηγαίνουν καλά μέχρι την στιγμή που ο Gordon Gekko βάζει στο στόχαστρο του την μικρή αεροπορική εταιρεία Bluestar την οποία θέλει να εξαγοράσει και στην συνέχεια να "τεμαχίσει" σε κομμάτια τα οποία θα πουλήσει σε επενδυτές. Στην αεροπορική εταιρεία όμως εργάζεται ο πατέρας του Bud Fox ο οποίος γνωρίζει τους ανθρώπους της και είναι συναισθηματικά δεμένος μαζί τους.
Έτσι συγκρούεται μέσα του από την μία ο επαγγελματίας που θα βγάλει εκατομμύρια για λογαριασμό του άπληστου Gordon Gekko από την ολοκλήρωση της συναλλαγής και η συνείδηση του από την άλλη για τον πατέρα του και τους συναδέλφους του που θα χάσουν την δουλειά τους αν ολοκληρωθεί η εξαγορά της Bluestar.
Την ίδια στιγμή μαθαίνει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ξεκινήσει έρευνα εναντίον του για stock manipulation με την εκμετάλλευση inside information.
Ποιος θα επικρατήσει τελικά; Κατάφερε το πνεύμα και η τρέλα της Wall Street να αλώσει τον χαρακτήρα του νεαρού χρηματιστή Bud Fox; Που μπορεί να οδηγήσει η απληστία;
Wall Street: Money never sleeps (2010)
23 χρόνια μετά επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη o επενδυτής Gordon Gekko! Πιο ώριμος από ποτέ και κατασταλαγμένος, γράφει βιβλία και δίνει διαλέξεις σχετικά με τις χρηματιστηριακές φούσκες και ειδικότερα για την "πυρηνική βόμβα" των derivatives (χρηματιστηριακά παράγωγα).
Του λείπει όμως η ένταση της χρηματιστηριακής αγοράς και προσπαθεί να βρει ένα τρόπο να επανέλθει στις χρηματιστηριακές επάλξεις.
Η κόρη του Gordon Gekko, με την οποία δεν έχουν καμία επαφή για πολλά χρόνια, έχει σχέση με τον χρηματιστή Jacob Moore ο οποίος θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις σχέσεις τους.
Ο Gordon Gekko όμως δεν θα διστάσει να εκμεταλλευτεί την ίδια του την κόρη προκειμένου να βάλει στο χέρι κεφάλαια ύψους 100 εκατ. δολαρίων τα οποία είχε καταθέσει σε ένα trust στην Ελβετία.
Η κόρη του και ο μέλλοντας γαμπρός του θα αργήσουν να καταλάβουν την εξαπάτηση του Gordon Gekko ο οποίος φεύγει με τα χρήματα από τις Η.Π.Α. και ανοίγει επενδυτική εταιρεία στο Λονδίνο.
Αυτό θα επιφέρει χωρισμό στο ζευγάρι το οποίο περίμενε και το πρώτο του παιδί...το εγγόνι του Gordon Gekko.
Η προοπτική του ότι θα γίνει παππούς θα λυγίσει τον σκληρό και άπληστο μεγαλοεπενδυτή Gordon Gekko;
Εξαιρετική ταινία η οποία φέρνει τις μνήμες από την αντίστοιχη του 1987 την οποία αναφέραμε στο προηγούμενο κεφάλαιο.
The Big Short (2015)
Την ταινία αυτή μην δοκιμάσετε να την δείτε με τον/την σύντροφο σας αν δεν είναι οικονομολόγος γιατί δεν θα καταλάβει τίποτα και θα σας παραπονεθεί για την βαρετή ταινία που επιλέξατε να δείτε!
Είναι μια ταινία με πολλούς σύνθετους χρηματοοικονομικούς όρους τους οποίους ακόμα και ένας οικονομολόγος χωρίς μεγάλη εμπειρία δύσκολα θα καταλάβει.
Πρόκειται για πραγματική ιστορία η οποία αναφέρεται σε τρεις εταιρείες οι οποίες είχαν εντοπίσει κατά το διάστημα 2005-2007 ότι η αγορά ακινήτων ήταν μια φούσκα έτοιμη να "σκάσει".
Τρεις εταιρείες και συγχρόνως τρεις παράλληλες ιστορίες οι οποίες όμως συνδέονται μεταξύ τους.
Οι τραπεζίτες και οι χρηματιστές που συμμετέχουν στην πλοκή του έργου έχουν βάσιμα στοιχεία ότι η αγορά ακινήτων είναι έτοιμη να καταρρεύσει και επενδύουν σε θέσεις short (ποντάρουν δηλαδή στην πτώση μέσω derivatives) στα ενυπόθηκα ομόλογα, ακόμα και σε αυτά με αξιολόγηση ΑΑΑ.
Όλοι στην αγορά τους θεωρούν τρελούς καθώς κανείς δεν περιμένει ότι η αγορά ακινήτων των Η.Π.Α. θα κατέρρεε όπως πράγματι συνέβη και ήρθε η χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2009.
Όταν τελικά καταρρέει η αγορά ακινήτων και έρχεται η κατάρρευση των Τραπεζών και των Χρηματιστηρίων οι πρωταγωνιστές της ταινίας γίνονται πολυεκατομμυριούχοι αλλά δεν πανηγυρίζουν για αυτό καθώς οι συνέπειες της κρίσης του 2007-2009 άφησαν εκατομμύρια ανθρώπους άστεγους και άνεργους.
Το casting της ταινίας είναι εξαιρετικό με τους πρωταγωνιστές να αποτυπώνουν με εκπληκτικό τρόπο τα συναισθήματα των ανθρώπων που έχουν επενδύσει σχεδόν όλα τους κεφάλαια ποντάροντας εναντίον ολόκληρης της οικονομίας των Η.Π.Α.
Too big to fail (2011)
Ο τίτλος της ταινίας είναι ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε ευρέως προκειμένου να δικαιολογήσει τα δισεκατομμύρια δολάρια των Αμερικανών φορολογουμένων που δόθηκαν για πακέτα διάσωσης μεγάλων εταιρειών στις Η.Π.Α. κατά το διάστημα της χρηματοοικονομικής κρίσης 2007-2009.
Αν η προηγούμενη ταινία (the big short) αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο το κλίμα που επικρατούσε στις χρηματιστηριακές αγορές λίγο πριν την κρίση, η ταινία "too big to fail" αποτυπώνει με αριστοτεχνικό τρόπο και λεπτομέρειες το ξεδίπλωμα της κρίσης αυτής.
Αποτυπώνει τα πραγματικά γεγονότα και δείχνει τις ζυμώσεις που γίνονταν στο παρασκήνιο προκειμένου να αποφευχθεί η ολική κατάρρευση της Αμερικανικής οικονομίας.
Δείχνει τις αγωνιώδεις προσπάθειες των πρωταγωνιστών για την διάσωση του χρηματοοικονομικού συστήματος των Η.Π.Α.
Με την ταινία ρίχνεται φως στα γεγονότα που έφεραν την πτώχευση της Lehmann Brothers και την τιτάνια προσπάθεια που καταβλήθηκε για να περιοριστεί ο αντίκτυπος του επώδυνου αυτού γεγονότος.
Αυτό που μου άρεσε πάρα πολύ στο ξετύλιγμα της υπόθεσης είναι ότι οι δημιουργοί της ταινίας δεν παίρνουν θέση σχετικά με το αν πάρθηκαν οι σωστές αποφάσεις από τον τότε Υπουργό Οικονομικών των Η.Π.Α. Henry Paulson, αλλά προσπαθούν να κάνουν μια αποτύπωση των πραγματικών γεγονότων παίρνοντας απόσταση από αυτά.
Είναι μια εξαιρετική ταινία και προσωπικά θεωρώ ότι πρόκειται στην ουσία για ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ σχετικά με τα δραματικά γεγονότα του 2007-2009 που έμελλε να αλλάξουν την τραπεζική και χρηματιστηριακή αγορά όλου του κόσμου.
Arbitrage (2012)
Στην ταινία αυτή η οποία προβλήθηκε στις Ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες με τον τίτλο "Άλλοθι", ο γνωστός ηθοποιός Rigard Gere υποδύεται τον Robert Miller ο οποίος είναι διαχειριστής ενός hedge fund στο οποίο εργάζεται και η κόρη του Brooke την οποία υποδύεται η Brit Marling.
Στην προσπάθεια του να πετύχει υψηλές αποδόσεις για τους επενδυτές που του έχουν εμπιστευτεί τα χρήματα τους, κάνει το λάθος να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια σε ένα μεταλλείο στην Ανατολική Ευρώπη το οποίο δεν αποδίδει τα αναμενόμενα και υπάρχουν φήμες ότι μπορεί να εθνικοποιηθεί.
Τότε ο Robert Miller δανείζεται χρήματα προκειμένου να καλύψει την ζημιά και προσπαθεί στην συνέχεια να πουλήσει την εταιρεία του σε έναν ανταγωνιστή.
Παράλληλα όμως σκοτώνεται η ερωμένη του σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα με τον ίδιο μέσα σε αυτό και προσπαθεί να καλύψει την υπόθεση προκειμένου να μην επηρεαστεί η πώληση της εταιρείας του.
Θα καταφέρει τελικά να διατηρήσει την ισορροπία της οικογενειακής του ζωής και να διασωθεί οικονομικά με την πώληση της εταιρείας του;
Καλή προβολή!
Comments