top of page

Το κουλούρι από 0,50€ στα 0,80€ μέσα σε δύο χρόνια...+60%

Σήμερα επιστρέφοντας από την καλοκαιρινή άδεια, πριν μπω στο γραφείο έκανα την καθημερινή μου επίσκεψη στον φούρνο για να αγοράσω δύο κουλούρια.




Την ώρα που ετοιμάζομαι να πληρώσω, η χαμογελαστή υπάλληλος μου λέει..."Δημήτρη το κουλούρι έχει πλέον 0,80€"...φεύγοντας από τον φούρνο σκεφτόμουν ποιος μπορεί να ήταν ο λόγος για τον οποίο αυξήθηκε πάλι η τιμή στο κουλούρι.


Μήπως αυξήθηκε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος; Όχι γιατί η τιμή του ρεύματος κινήθηκε φέτος σταθεροποιητικά χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές...και σίγουρα πάντως είναι χαμηλότερη από το 2022 που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.


Μήπως αυξήθηκε η τιμή του σιταριού; Όπως θα δείτε στο διάγραμμα από το Γερμανικό Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης η τιμή του σιταριού είχε έντονες διακυμάνσεις, αλλά την τρέχουσα περίοδο είναι στα χαμηλά έτους. Επιπλέον η τιμή του σιταριού είναι στο 1/2 της τιμής στην οποια είχε εκτοξευθεί όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.


Η τιμή του σιταριού είναι στα χαμηλά έτους
Η τιμή του σιταριού είναι στα χαμηλά έτους Πηγή: www.boerse-frankfurt.de

Μην μπορώντας να εξηγήσω τον λόγο της νέας ανόδου της τιμής στο κουλούρι, πήρα στα χέρια μου το κομπιουτεράκι (ή καλύτερα άνοιξα την εφαρμογή στο smartphone!!!)...κάθε εργάσιμη μέρα αγοράζω δύο κουλούρια...άρα με την νέα τιμή χρειάζεται να δίνω καθημερινά 1,60€...αν λάβουμε υπόψη ότι οι συνολικές εργάσιμες μέρες της χρονιάς είναι περίπου 250, τότε η συνολική ετήσια δαπάνη που πρέπει να προϋπολογίσουμε ανέρχεται στα 400€!!!


Μήπως να αρχίσω να φτιάχνω τα κουλούρια στο σπίτι;


Αποφάσισα να δοκιμάσω να φτιάξω κουλούρια Θεσσαλονίκης στο σπίτι. Διάλεξα μια συνταγή του Άκη Πετρετζίκη η οποία στο YouTube μου φάνηκε πολύ εύκολη στην υλοποίηση.


Το αποτέλεσμα ήταν φανταστικό...τα σπιτικά κουλούρια ήταν πολύ πιο νόστιμα σε σχέση με αυτά της αγοράς ενώ και η εκτέλεση της συνταγής ήταν απλή και γρήγορη.


Η πρόταση του Άκη Πετρετζίκη αφορά την παρασκευή 10 τεμαχίων δηλαδή τα κουλούρια μιας εβδομάδας.


Πόσο μου κόστισε η παραγωγή των 10 κουλουριών Θεσσαλονίκης;


Στο κόστος παρασκευής πέραν των υλικών συνυπολογίσαμε και το κόστος της ενέργειας που καταναλώνει ο φούρνος
Στο κόστος παρασκευής πέραν των υλικών συνυπολογίσαμε και το κόστος της ενέργειας που καταναλώνει ο φούρνος

Όπως βλέπουμε στον ανωτέρω πίνακα, τα 10 σπιτικά κουλούρια μου κόστισαν τα μισά χρήματα, σε σχέση με την αγορά τους από τον φούρνο, η οποία στοιχίζει πλέον 8€.


Δηλαδή για μια εβδομάδα πλήρωσα 4,07€ αντί για 8€.


Και αν το κάνουμε σε ετήσια βάση με 250 εργάσιμες μέρες, τότε θα διαπιστώσουμε ότι η συνολική εξοικονόμηση ανέρχεται σχεδόν στα 200€!!!


Και αν το υπολογίσουμε σε ορίζοντα δεκαετίας...η εξοικονόμηση ανέρχεται στα 2.000€...δηλαδή βγάζετε μια υπέροχη κρουαζιέρα με τον/την σύντροφο σας!!!














Comments


NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page