top of page

Τελικά δεν ήρθε η καταστροφή

Στις αρχές της εβδομάδας, επενδυτές και χρηματιστές κοιτούσαν αποσβολωμένοι την ορμητική πτώση των χρηματιστηριακών αγορών.


Μέσα στο τριήμερο από την Πέμπτη έως και την Δευτέρα που μας πέρασε οι χρηματιστηριακοί δείκτες έκαναν πολύ απότομη διόρθωση...αυτό οδήγησε σε πανικό τους επενδυτές και σε "μαύρες" αναλύσεις από χρηματιστές και δημοσιογράφους οι οποίοι θεωρούσαν ότι ξεκινάει η ύφεση αγνοώντας επιδεικτικά πολλά θετικά οικονομικά γεγονότα τα οποία εκθέσαμε με έκτακτο άρθρο μας.


Στα άρθρα της προηγούμενης Παρασκευής και του Σαββάτου επεσήμανα ότι δεν έχει συμβεί κάτι συγκλονιστικό το οποίο να υποστηρίζει τις μαζικές πωλήσεις μετοχών...ούτε είχε επέλθει κάποια δυσμενής μεταβολή στα θεμελιώδη μεγέθη οικονομιών και εισηγμένων επιχειρήσεων που να δικαιολογεί τέτοια υστερία.


Στην τριήμερη πτώση δημιουργήθηκαν σημαντικές ευκαιρίες σε επιμέρους μετοχές...όσοι τις εκμεταλλεύτηκαν έβγαλαν πολύ καλές αποδόσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι αγορές επανέκαμψαν σταδιακά και είδαμε τον S&P 500 να επανέρχεται σε διψήφια θετική απόδοση για το 2024 κλείνοντας στις 5.344 μονάδες.


Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο είχαμε μια κακή εβδομάδα με πτώση -3,33% με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει κάτω από τις 1.400 μονάδες και πιο συγκεκριμένα στις 1.383.


Οι περισσότερες αγορές έκλεισαν τελικά αμετάβλητες ανακάμπτοντας από την μεγάλη πτώση της Δευτέρας
Οι περισσότερες αγορές έκλεισαν τελικά αμετάβλητες ανακάμπτοντας από την μεγάλη πτώση της Δευτέρας

Αγορές ομολόγων


Στις αγορές ομολόγων δεν παρατηρήθηκε υψηλή μεταβλητότητα με το δεκαετές των Η.Π.Α. να παραμένει κάτω από το threshold του 4%.


Η απόδοση του Ελληνικού 10ετους ομολόγου παρέμεινε κάτω από το 3,5%
Η απόδοση του Ελληνικού 10ετους ομολόγου παρέμεινε κάτω από το 3,5%


Εντυπωσιακή η μείωση του euribor τριμήνου κατά σχεδόν 0,10% κλείνοντας στο 3,55%. Αν η πτώση συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό τότε δεν θα είναι απίθανο να το δούμε στο 3% μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Comments


NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page