top of page

Μετά την άνοδο έρχεται το ερώτημα: Πώληση ή διακράτηση;

Οι αγορές μετά την απότομη πτώση της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου, έχουν επανέλθει κοντά στα ιστορικά τους υψηλά.


Οι επενδυτές που τόλμησαν να αγοράσουν μετοχές, στην μεγάλη πτώση της 5ης Αυγούστου, έχουν αποκομίσει σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη, καθώς σημαντικό κομμάτι της αγοράς έχει αποδόσεις πάνω από 10%.


Και μοιραία για αυτούς τους μετόχους τίθεται το ερώτημα του τίτλου... "να πουλήσω ή να διακρατήσω;".


Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ξεκάθαρη και προσωποποιημένη...ανάλογα με τον επενδυτικό σας στόχο.


Εάν για παράδειγμα ο στόχος σας ήταν να "βγάλετε" ένα ποσό, προκειμένου να καλύψετε τρέχουσες προσωπικές σας ανάγκες (όπως για παράδειγμα ταξίδι αναψυχής, service αυτοκινήτου, αγορά ηλεκτρικής συσκευής, ασφάλεια αυτοκινήτου, ασφάλεια υγείας, σχολικές δαπάνες ενόψει έναρξης σχολικής χρονιάς κλπ.) τότε καλό θα ήταν να πουλήσετε τις μετοχές που αγοράσατε...τα κέρδη είναι πολύ καλά και δεν χρειάζεται να περίμενετε να δείτε εάν οι αγορές θα γράψουν νέα ιστορικά υψηλά μέχρι το τέλος της χρονιάς...και επιπρόσθετα θα πρέπει να λάβετε υπόψη και τις Αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου οι οποίες μπορεί να αυξήσουν την μεταβλητότητα στην αγορά.


Στην περίπτωση που είστε ένας μακροπρόθεσμος επενδυτής ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να αγοράσει καλές εταιρείες με καλές μερισματικές αποδόσεις τότε δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά αυτός της διακράτησης.


Η εβδομάδα που μας πέρασε


Οι χρηματιστηριακές αγορές παρουσίασαν άνοδο και την εβδομάδα που μας πέρασε, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των δεικτών να επανέλθουν στα προ της 5ης Αυγούστου επίπεδα.


Κινητήριος μοχλός της ανόδου ήταν η ομιλία του Κεντρικού Τραπεζίτη των Η.Π.Α. στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole, την Πέμπτη 23 Αυγούστου, όπου υπονόησε σχεδόν ξεκάθαρα ότι θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων εντός της χρονιάς.


Έχουμε αναφέρει από τις αρχές σχεδόν του έτους, ότι θα έχουμε τουλάχιστον μία μείωση επιτοκίων από την Federal Reserve, πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.


Στην Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ο Γενικός Δείκτης κινείται σε ρυθμούς καλοκαιρινών διακοπών, με χαμηλή μεταβλητότητα και ημερήσιους τζίρους κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.


Η πλειοψηφία των χρηματιστηριακών δεικτών πλησιάζει τα ιστορικά του υψηλά.
Η πλειοψηφία των χρηματιστηριακών δεικτών πλησιάζουν τα ιστορικά υψηλά τους.

Ομόλογα


Στις αγορές κρατικών ομολόγων είχαμε χαμηλή μεταβλητότητα, με τις αποδόσεις των δεκαετών να κινούνται πλέον σε περσινά επίπεδα έχοντας πλέον προεξοφλήσει τα θετικά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού και την σταδιακή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.


Το Ισπανικό δεκαετές ομόλογο προσπαθεί να σπάσει προς τα κάτω το threshold του 3%
Το Ισπανικό δεκαετές ομόλογο προσπαθεί να σπάσει προς τα κάτω το threshold του 3%

Το euribor τριμήνου έκλεισε στο 3,52% και αναμένουμε την τρέχουσα εβδομάδα για να δούμε εάν θα κάνει κίνηση για κλείσιμο κάτω του 3,50%.











Comments


NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page