top of page

Οι 5 μετοχές πρωταθλητές του πρώτου διμήνου στο Ελληνικό Χρηματιστήριο

Η Ελληνική Αγορά ξεκίνησε την χρονιά με τους καλύτερους οιωνούς γράφοντας το δίμηνο που μόλις τελείωσε θετική απόδοση +21.45%

Ο κλάδος - πρωταγωνιστής της τρέχουσας χρονιάς είναι ο τραπεζικός στον οποίο ανήκουν 4 από τις 5 μετοχές που πρωταγωνίστησαν στο ταμπλό. Οι μετοχές που εξετάσαμε είναι από το καλάθι του δείκτη FTSE Large (μεγάλης κεφαλαιοποίησης) που αποτελείται από τις 25 μεγαλύτερες εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών.




Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank) αναμένεται να παρουσιάσουν εξαιρετικά αποτελέσματα για το σύνολο του 2022 ενώ και το τρέχον έτος αναμένεται να είναι έτος υψηλών χρηματοοικονομικών αποδόσεων.


Το σύνολο της κερδοφορίας για το 2022 αναμένεται να ξεπεράσει τα 3,6 δις ευρώ. Ήδη πριν από τέσσερις μέρες η Τράπεζα Πειραιώς ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε αποτελέσματα για το σύνολο του 2022 με την καθαρή κερδοφορία της να φτάνει τα 899 εκατομμύρια ευρώ (577 εκατ. χωρίς τα έκτακτα έσοδα της χρήσης). Χαρακτηριστικό του ενθουσιασμού και της αισιοδοξίας των διοικήσεων των Τραπεζών είναι το αίτημα της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank για διανομή μερίσματος μετά από μια δεκαετία μηδενικών επιστροφών στους μετόχους, μια κίνηση ιδιαιτέρως σημαντική.


Οι τράπεζες απαλλαγμένες (όχι εντελώς...) από τα κόκκινα δάνεια τα οποία ως ποσοστό των ενήμερων δανείων είναι πλέον κάτω του 10% προέβησαν σε υψηλές χρηματοδοτήσεις τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τους ιδιώτες γεγονός που έφερε άνοδο των επενδύσεων και αύξηση της κατανάλωσης.


Τα υψηλά επιτόκια φαίνεται ότι δεν έκαμψαν την ζήτηση για χρηματοδότηση επιχειρηματικών πλάνων ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού.

Επίσης η αγορά ακινήτων συνεχίζει την ανοδική της πορεία με τις εκταμιεύσεις των νέων στεγαστικών δανείων να ακολουθούν αναπτυξιακή πορεία, η οποία όμως δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα θα συνεχιστεί καθώς η ΕΚΤ έχει προβεί ήδη σε αυξήσεις συνόλου 3 ποσοστιαίων μονάδων από τις αρχές του 2022.


Η άνοδος των επιτοκίων σε συνδυασμό με την μείωση των κόκκινων δανείων ενίσχυσε σημαντικά την κερδοφορία των Ελληνικών Τραπεζών με αποτέλεσμα οι μετοχές τους να βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα των υψηλότερων αποδόσεων.


Μέσα στην πρώτη πεντάδα και πιο συγκεκριμένα στην 3η θέση, σφήνα ανάμεσα στις Τράπεζες, με θετική απόδοση 43,67% βρίσκεται η Aegean Airlines, της οποίας τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα δύσκολα της πανδημίας πέρασαν και συνεχίζει την αναπτυξιακή πορεία που είχε χαράξει μέχρι το πρώτο lock down που καθήλωσε τα αεροσκάφη της στο έδαφος.

Τα αποτελέσματα στο εννιάμηνο του 2022 έχουν φτάσει τα αντίστοιχα του 2019 ενώ τα κέρδη προ φόρων έχουν ξεπεράσει κατά 14% τα αντίστοιχα του εννιαμήνου του 2019.


Πηγή: Aegean Airlines

Τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον τουρισμό. Τα στοιχεία των κρατήσεων δείχνουν ότι και η φετινή χρονιά θα είναι εξαιρετική για τον τουρισμό και κατ' επέκταση για την αεροπορική εταιρεία.


Το Χρηματιστήριο Αθηνών το πρώτο δίμηνο του έτους είχε εξαιρετικές αποδόσεις και άφησε πολλά χαμόγελα (και κέρδη φυσικά!!!) στους επενδυτές. Είναι από τα κορυφαία σε αποδόσεις στην Ευρώπη για το 2023 και ευελπιστούμε να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς όλη την χρονιά.






Comentários


NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page