top of page

Οι top 10 οικονομίες του κόσμου το 2000 και το 2023...έχει αλλάξει κάτι;

Τα τελευταία 20 χρόνια ακούμε συχνά για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, τον πολυπολικό κόσμο, την παρακμή των οικονομιών της Δύσης και τον ερχομό νέων οικονομικών δυνάμεων στο προσκήνιο.


Οι σημαίες των πέντε χωρών που ίδρυσαν τους BRICS
Οι σημαίες των πέντε χωρών που ίδρυσαν τους BRICS

Πόση δόση αλήθειας υπάρχει όμως σε όλα αυτά;


Ας δούμε καταρχάς τον πίνακα με τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου την χρονιά του 2000 και τον αντίστοιχο σημερινό πίνακα. Θα εξετάσουμε το μέγεθος των οικονομιών βάσει του γνωστού σε όλους μας ΑΕΠ δηλαδή το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.


Οι 9 στις 10 οικονομίες παρέμειναν στον πίνακα των 10 κορυφαίων οικονομιών του κόσμου. Πηγή: Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Οι 9 στις 10 οικονομίες παρέμειναν στον πίνακα των 10 κορυφαίων οικονομιών του κόσμου τα τελευταία σχεδόν 25 χρόνια. Πηγή δεδομένων: Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (www.imf.org)

Το πρώτο σημαντικό συμπέρασμα που εξάγουμε από τον ανωτέρο πίνακα, είναι ότι η σύνθεση των χωρών που απαρτίζουν την λίστα με τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, άλλαξε μόνο κατά μία χώρα. Πιο συγκεκριμένα το Μεξικό που ήταν στην λίστα του 2000 εκτοπίστηκε πλέον από την Ινδία.


Όλες οι υπόλοιπες χώρες που ανήκαν στο club των top 10 οικονομιών παρέμειναν οι ίδιες.


Άλλαξε όμως η μεταξύ τους κατάταξη...πιο συγκεκριμένα παρατηρούμε ότι οι Δυτικές οικονομίες και η Ιαπωνία έχασαν θέσεις και ότι οι αναπτυσσόμενες Κίνα, Ινδία και Βραζιλία που είναι μέλη της αρχικής ομάδας των BRICS, ανέβηκαν θέσεις.


Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι η λέξη BRICS αποτελείται από τα αρχικά των χωρών Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική.


Το δεύτερο σημαντικό συμπέρασμα είναι η κυριαρχία της οικονομίας των Η.Π.Α. Εάν παρατηρήσουμε τα μεγέθη μεταξύ 2000 και 2023 θα δούμε ότι η διαφορά μεταξύ των Η.Π.Α. και των ανεπτυγμένων χωρών της Ευρώπης έχει αυξηθεί σημαντικά υπέρ της Αμερικανικής οικονομίας.


Το πλέον εντυπωσιακό γεγονός είναι το άνοιγμα της διαφοράς μεταξύ των Η.Π.Α. και της Ιαπωνίας. Ενώ το 2000 το ΑΕΠ των Η.Π.Α. ήταν διπλάσιο από το αντίστοιχο της Ιαπωνίας, το 2023 το Αμερικανικό ΑΕΠ ήταν σχεδόν 6,5 φορές μεγαλύτερο!


Ποια θα είναι η εικόνα του 2029;


Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η εικόνα με τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν θα αλλάξει στα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας.


Η οικονομία των Η.Π.Α. θα διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία και το 2029 με την διαφορά της από την δεύτερη Κίνα να παραμένει σχεδόν σταθερή.
Η οικονομία των Η.Π.Α. θα διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία και το 2029 με την διαφορά της από την δεύτερη Κίνα να παραμένει σχεδόν σταθερή. Πηγή δεδομένων: Διεθνές Nομισματικό Tαμείο (www.imf.org)

Το πιο αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι θα έχουμε άνοδο στην κατάταξη για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ινδίας και της Βραζιλίας.


Στις δύο πρώτες θέσεις θα παραμείνουν οι Η.Π.Α. και η Κίνα, με την διαφορά τους να παραμένει σταθερή, περίπου 10 τρις δολάρια υπέρ της πρώτης.






Comments


NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page