top of page

Οι 3 λόγοι για να μην πουλήσετε το σπίτι στο χωριό

Στην Κίνα απαγορεύεται στους χωρικούς να πωλούν τα σπίτια τους, ακόμα και εάν δεν κατοικούν πλέον σε αυτά λόγω μετακόμισης στην πόλη.



Σύμφωνα με τον Economist, έχει ανοίξει η συζήτηση στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας για το άνοιγμα της αγοράς ακινήτων στην επαρχία. Περίπου 300 εκατομμύρια κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα χωριά τους και έχουν εγκατασταθεί στις Κινεζικές πόλεις αλλά δεν μπορούν να πωλήσουν τα ακίνητα τα οποία άφησαν πίσω τους.


Στην Ελλάδα τα τελευταία 60 χρόνια παρατηρήθηκε μαζική μετακίνηση του πληθυσμού από τα χωριά στις πόλεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον το 80% των Ελλήνων κατοικούν σε αστικά κέντρα ενώ σχεδόν του 50% του πληθυσμού της χώρας κατοικεί στις Περιφερειακές Ενότητες Αττικής και Θεσσαλονίκης.


Η αστικοποίηση σημαντικού τμήματος της Ελληνικής κοινωνίας, οδήγησε πολλούς συμπολίτες μας να προβούν σε πωλήσεις των ακινήτων τους στα χωριά.


Η κίνηση αυτή μπορεί να είχε βραχυπρόθεσμα θετικό οικονομικό αντίκτυπο οικογενειακό τους προυπολογισμό, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα όμως είχε σοβαρές αρνητικές συνέπειες.


Για τον λόγο αυτό παραθέτουμε τους τρεις λόγους για τους οποίους πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά την πώληση ενός ακινήτου στο χωριό καταγωγής της οικογένειας σας.


Δίκτυ ασφαλείας (safety net)


Ο πρώτος και κύριος λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να πωλήσετε το σπίτι σας στο χωριό, είναι ότι μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο σε μια δύσκολη οικονομική στιγμή.


Αυτό είναι και ο λόγος για τον οποίο η Κίνα δεν επιτρέπει στους πολίτες της να πουλήσουν τα ακίνητα τους στα χωριά.


Πολλές φορές βλέπω στις ειδήσεις συνταξιούχους στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη να διαμαρτύρονται για την ακρίβεια και την ποιότητα ζωής.


Διαμαρτύρονται για τα ακριβά ενοίκια, το ακριβό σούπερ μάρκετ, την ακριβή εστίαση...και αναρωτιέμαι...


Γιατί δεν επιστρέφουν στα χωριά τους ή στις επαρχιακές πόλεις από όπου ξεκίνησαν την ζωή τους;


Οι απαντήσεις είναι πολλές αλλά η κυριότερη είναι η εξής μία: Δεν έχουν που να πάνε γιατί δυστυχώς ρευστοποίησαν τα ακίνητα στους τόπους καταγωγής τους.


Οι μειώσεις που έγιναν στις συντάξεις την προηγούμενη δεκαετία των Μνημονίων επιδείνωσαν σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων στις μεγάλες πόλεις και σε πολλές περιπτώσεις δημιουργήθηκαν οικονομικά αδιέξοδες καταστάσεις.


Σήμερα όσοι είναι συνταξιούχοι αλλά μένουν στο ενοίκο, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα δυσεπίλητο οικονομικό γρίφο.


Ας σκεφτούμε ένα ζευγάρι συνταξιούχων που νοικιάζει στην Αθήνα και η σύνταξη τους ανέρχεται στα 800€ μηνιαίως. Με τις τιμές των ενοικίων την τελευταία τριετία να έχουν εκτοξευθεί, μπορεί το εν λόγω ζευγάρι από τα 1.600€ που λαμβάνει, να πρέπει καταβάλλει σχεδόν τα μισά για την πληρωμή του ενοικίου.


Εάν όμως αυτό το ζευγάρι επέστρεφε στο χωριό του και έμενε σε ιδιόκτητο σπίτι, τότε με 1.600€ μηνιαίως θα μπορούσε να απολαμβάνει εξαιρετική ποιότητα ζωής.


Όσο είμαστε οικονομικά ενεργοί, το σπίτι στο χωριό το αντιμετωπίζουμε σαν βαρίδιο...γιατί πρέπει να πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ για ένα ακίνητο στο οποίο συνήθως δεν κατοικεί κανείς... γιατί πρέπει να φωνάζουμε κάθε χρόνο τον κηπουρό να κόβει τα χόρτα...γιατί...γιατί...γιατί...


Αυτές οι σκέψεις οδηγούν συνήθως στην πώληση του...μην πέσετε σε αυτή την παγίδα...είναι ένα ακίνητο το οποίο συνήθως είναι κληρονομιά, δηλαδή δεν καταβάλλατε κόπο να το αποκτήσετε και το μόνο που θέλει από εσάς είναι λίγο από τον χρόνο σας και ένα μικρό κομμάτι από τον ετήσιο οικογενειακό σας προϋπολογισμό.


Διακοπές


Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο πρέπει να κρατήσετε το σπίτι σας στο χωριό είναι οι χειμερινές και καλοκαιρινές διακοπές σας.


Αράχωβα: Από τα πιο δημοφιλή χωριά της χώρας μας
Αράχωβα: Από τα πιο δημοφιλή χωριά της χώρας μας

Τα τελευταία δύο χρόνια οι τιμές στα ξενοδοχεία, τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, στα υγρά καύσιμα και οι τιμές στην εστίαση στα τουριστικά μέρη έχουν κάνει τις διακοπές άπιαστο όνειρο για πολλά νοικοκυριά.


Εάν όμως κρατήσετε το σπίτι στο χωριό θα έχετε μια εναλλακτική επιλογή διακοπών όπου δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε την διαμονή της οικογένειας σας ενώ και τα παιδιά σας θα απολαύσουν την ζωή στην φύση.


Ψυχολογικό καταφύγιο


Το σπίτι στο χωριό δεν είναι κάτι άψυχο με τέσσερις τοίχους. Έχει μέσα του αναμνήσεις της παιδικής μας ηλικίας, αναμνήσεις του μπαμπά και της μαμάς, του παππού και της γιαγιάς.


Έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει σε πόλη...δεν έχω ζήσει ποτέ σε χωριό...όταν όμως επισκέφτομαι το χωριό του μπαμπά μου (Νεοχώρι Άρτας) αισθάνομαι σαν να έχω περάσει εκεί όλη μου την ζωή...νιώθω γαλήνη...γεμίζω με ενέργεια...και αυτό με κάνει και πιο αποδοτικό στην δουλειά μου.


Επίσης είναι οι ρίζες μας...στις οποίες όλοι επιστρέφουμε προκειμένου να βρούμε λύσεις σε σοβαρά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στην πορεία της ζωής μας.


Η γαλήνη, η ηρεμία και η ανακούφιση που νιώθουμε όταν μπαίνουμε στο πατρικό μας σπίτι ή στο σπίτι όπου ζει ο παππούς και η γιαγιά είναι ένα ξεχωριστό συναίσθημα. Ακόμα και εάν οι πρόγονοι μας δεν είναι εν ζωή, το σπίτι αυτό πάντα θα μας δημιουργεί υπέροχα συναισθήματα και θα μας δημιουργεί ευχάριστες αναμνήσεις.


Σκεφτείτε λοιπόν πολύ καλά πριν αποφασίσετε να πωλήσετε το σπίτι στο χωριό...ακόμα και αν έχετε μια πολύ δελεαστική προσφορά...σε κάποιες περιπτώσεις τα άυλα αγαθά έχουν πολύ μεγαλύτερη (προστιθέμενη) αξία σε σχέση με τα υλικά.













Comments


NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page