top of page

Εκτόξευση στην Wall Street...προβληματισμός στην Ευρώπη

Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν εξαιρετική για την Wall Street με πολύ υψηλές αποδόσεις.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (New York Stock Exchange)
Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (New York Stock Exchange)

Ο S&P 500 έχασε τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες την προτελευταία εβδομάδα, αλλά τις ξαναπήρε πίσω την εβδομάδα που μας πέρασε...την Παρασκευή ο δείκτης έκλεισε στις 5.626 μονάδες...πολλοί αναλυτές έχουν αρχίσει δειλά - δειλά να ξεστομίζουν και τις 6.000 μονάδες για το κλείσιμο της χρονιάς. Τον τόνο των συνεδριάσεων διαμορφώνουν κυρίως οι Magnificent 7 (Apple, Amazon, Microsoft, NVIDIA, Tesla, Meta, Google) με τις υπόλοιπες μετοχές να είναι απλώς θεατές ενόψει των Αμερικανικών προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.


Ένα θετικό νέο για όσους επιθυμείτε να επενδύσετε την τρέχουσα περίοδο στην Wall Street, είναι η πτώση του δολαρίου κατά 5% τους τελευταίους μήνες. Η τρέχουσα ισοτιμία EUR/ USD ανέρχεται στο 1,10.


Η Ευρώπη κινήθηκε ανοδικά την εβδομάδα που μας πέρασε, αλλά με σαφώς χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με την απέναντι όχθη του Ατλαντικού.


Η μείωση του επιτοκίου κατά 0,25% από την ΕΚΤ πέρασε σε δεύτερη (να μην πω και τρίτη...) μοίρα στις Ευρωπαϊκές αγορές καθώς στους τίτλους των ειδησεογραφικών πρακτορείων κυριάρχησαν η έκθεση Draghi και τα προβλήματα της Γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.


Σε όλα τα ανωτέρω εάν προσθέσουμε και την πολιτική αποδυνάμωση των κυβερνήσεων σε Γαλλία και Γερμανία, τότε καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα στην Ευρωζώνη είναι πολύ δύσκολα.


Σε επίπεδο χρηματιστηριακών δεικτών βλέπουμε για παράδειγμα, ότι ο Γαλλικός Δείκτης CAC - 40 ενώ στα μέσα της χρονιάς είχε διψήφια θετική απόδοση, μετά τις ευρωεκλογές γύρισε αρνητικός και έκτοτε δεν μπόρεσε να σηκώσει κεφάλι. Η κατάρρευση του προέδρου Macron στις Ευρωεκλογές και συνακόλουθα στις βουλευτικές εκλογές έφερε πολιτική αστάθεια και ως γνωστόν στις αγορές δεν αρέσουν οι πολιτικές τρικυμίες.


Στην Γερμανία οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών Volkswagen, Mercedes και BMW έκλεισαν σε χαμηλά έτους.

Καταπληκτική εβδομαδιαία επίδοση για Dow Jones και S&P 500
Καταπληκτική εβδομαδιαία επίδοση για Dow Jones και S&P 500

Ομόλογα


Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη έπεσαν σημαντικά...το Ισπανικό έκλεισε κάτω από το 3% ενώ το Ελληνικό πλησιάζει το εν λόγω threshold.


Το Γαλλικό έκλεισε κάτω από το 3% ενώ το Γερμανικό πλησιάζει στο 2%.


Το Ισπανικό δεκαετές ομόλογο έκλεισε κάτω από το 3%
Το Ισπανικό δεκαετές ομόλογο έκλεισε κάτω από το 3%

Το euribor τριμήνου έκλεισε για μια ακόμη εβδομάδα κάτω από το 3,5%...μετά από 10 μήνες αργής (αλλά βασανιστικής) καθόδου, πλέον το επιτόκιο έχει μειωθεί πάνω από μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 4% που άγγιξε τον περσινό Νοέμβριο.



Τον πέρσινο Νοέμβριο το euribor άγγιξε το 4% φέρνοντας πανικό στους δανειολήπτες
Τον πέρσινο Νοέμβριο το euribor άγγιξε το 4% φέρνοντας πανικό στους δανειολήπτες










Commentaires


NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page