top of page

Εβδομαδιαίες αποδόσεις αγορών

Η απόδοση του Ιταλικού δεκαετούς ομολόγου ισοφάρισε το αντίστοιχο Ελληνικό φτάνοντας το 4,49%.

Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές αποτιμούν ότι οι δύο χώρες έχουν παρόμοια πιστοληπτική ικανότητα. Βέβαια εδώ αναρωτιέται ο Έλληνας αναγνώστης του άρθρου.

Είναι δυνατόν να προτιμώ να επενδύσω τα χρήματα μου για δέκα χρόνια στην Ελλάδα αντί της Ιταλίας;

Πέραν της ίσως προφανούς απάντησης θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι η Ιταλική οικονομία αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα μερικά από τα οποία είναι το υψηλό χρέος, η διαρκής αποβιομηχάνιση της χώρας, η πολιτική αστάθεια, η διαφθορά και το υψηλό ποσοστό παραοικονομίας.

Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της γειτονικής χώρας ανέρχεται στο πολύ υψηλό 150% (ο αντίστοιχος Ελληνικός ανέρχεται στο 193,3%) ενώ το ποσοστό της παραοικονομίας φτάνει το 22% του ΑΕΠ (στην χώρα μας ανέρχεται στο 26%).

Υπάρχει όμως και ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα της δομής του Ελληνικού χρέους σε σχέση με το Ιταλικό. Η μέση διάρκεια λήξης των Ιταλικών ομολόγων ανέρχεται στα 7 χρόνια ενώ των Ελληνικών ξεπερνάει τα 18 χρόνια.


Αυτήν την εβδομάδα οι χρηματιστηριακές αγορές ξεκίνησαν με θετικό πρόσημο αλλά από τα μέσα και μέχρι το τέλος αυτής διόρθωσαν. Οι εβδομαδιαίες αποδόσεις κινήθηκαν σε οριακά επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το κλείσιμο της χρονιάς προκειμένου να κάνουμε την συνολική αποτίμηση του 2022 το οποίο ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα χρηματιστηριακή χρονιά.


Στις αγορές των ομολόγων μετά τις πρόσφατες αυξήσεις επιτοκίων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, οι αποδόσεις εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Η απόδοση του Γαλλικού 10ετούς ανέρχεται στο 2,93%, του Γερμανικού στο 2,40% και του Αγγλικού στο 3,66%.

Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα!

Comments


NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page